Turizm Trendleri ve Pandemi
Konaklama endüstrisinde zaman içinde misafirlerin eğilimi muhakkak değişiklik gösterir. Bu değişikliğin gerçekleşmesi birkaç yıl sürebileceği gibi bir sezonda tercih edilen konsept diğer sezonda önemini yitirebiliyor. Trend değişimleri otelciler açısından oldukça maliyetli bir yatırım olmasına rağmen otelin tercih edilebilirliğini arttırdığı ve rekabetçi piyasada otelinizi öne çıkardığı için genel müşteri talepleri doğrultusunda sürekli yenilikler yapılıyor.
Son dönemlerde klasik otelcilikten çok konsept oteller ilgi görüyor. Misafirler kendi zevklerine uyumlu konseptlerde dizayn edilmiş otelleri tercih ediyorlar. Doğal yaşam temalı oteller doğa sevdalılarına, sade ve şık dizayn edilmiş oteller minimalist misafirlere hizmet ediyor. Bundan yaklaşık on beş yıl önce iç ve dış turizmde resort trendi başlamıştı. Özellikle Antalya bölgesine kurulan, küçük bir kasabayı andıran devasa resort otellerde müşteriler, her şey dahil konseptin nimetlerinden faydalanıyor, otelden dışarı çıkma gereği duymuyorlardı. Hala daha resort otel trendi belirli kesimlerde sürüyor fakat genel misafir tercihleri arasında eskiye göre değer kaybediyor. Tabii ki bu durumun başlıca sebeplerinden biri yeni yerler gezme, görme keşfetme arzusu.
Sosyal medyanın yaygınlaşması, insanların gezdiği yerleri sergileme isteği, turistleri otellerden çıkarmaya başladı. Bununla beraber teknolojinin gelişmesiyle bulundukları çevreyle ilgili bilgiye çok kolay ulaşabilmeleri, GPS ve haritaların gelişmesi de teşvik edici oldu. Artık genç yaşlı neredeyse tüm turistler resort otellere kapanıp yemek-havuz-eğlence üçgeninde geçen tatil anlayışından sıkılmış vaziyetteler.
Türkiye’de Turizmin lokomotifi olan resort oteller Pandemi dolayısıyla yerini butik otellere kaptırdı. Pandemi birçok alanda olduğu gibi otelcilikte de alışılagelmişi değiştirdi. Birçok büyük konaklama işletmesi durumdan büyük yaralar alırken butik oteller ve küçük konsept oteller durumdan neredeyse olumlu etkilendi.
Pandemi’nin hayatımıza girmesinden sonra misafirler birbirlerinden mümkün oldukça uzak olmak mümkün oldukça az insan görmek istiyor. Bununla beraber doğa ve açık hava da tercihler arasında. Son zamanlarda uygulanan hafta sonu sokağa çıkma kısıtlamalarında, insanların büyük şehirlerden kırsaldaki küçük otellere akın ettiği, hafta sonunu evde geçirmektense farklı bir ortamda doğa ile iç içe geçirmek istediği görüldü. Orta ve küçük ölçekli otel işletmeleri tesislerini taleplere göre tekrar düzenleyerek müşteri sayılarını arttırdılar.
Yurt dışında son birkaç yıldır faaliyette olan, kimi kesimler tarafından onaylansa da çoğu müşteri tarafından eleştirilen insansız oteller de son dönemde revaçta. Bu otellerde misafir girişten yemeğe, oda servisine kadar hiçbir yerde çalışanları görmüyor. Ya çalışanlar müşterilerin göremeyeceği şekilde arka planda çalışıyor ya da işleri programlanmış robotlar yapıyor. Otelciliğin temelini oluşturan misafirperverliğe aykırı olduğu düşünülen bu oteller Pandemi dolayısıyla müşterilerin tercih sebebi oldular. Türkiye’de turizmin, özellikle yabancı misafir tarafından bu kadar sevilmesinin ana sebepleri otelcilikte misafirperver tutum ve müşteriye oldukça ilgili yaklaşım olduğu düşünülürse bu tarz insansız otellerin ülkemizde kullanımı daha uzun yıllar mümkün görünmüyor.
Benzer Konular
Kimlik Tarama Programı
Ücretsiz Kimlik Tarama Programını sizlere sunmaktayız. Üstelik HMS Kullanmasınız bile kullanabilirsiniz. ÜCRETSİZ VE REKLAMSIZ Altaki Google Play veya App Store Butonlarına tıklayarak programı...