Çok Turist Ağırlamamıza Rağmen Neden Az Kazanıyoruz?
Ülke ekonomilerine büyük katkılar sağlayan bacasız sanayi, Türkiye’de de ülke ekonomisine büyük katkı sağlıyor. 2019 Yılında Turizm gelirlerinin gayri safi milli hasıla içindeki payı %4.6 olarak hesaplanmıştır. Pandemi öncesine kadar yıldan yıla ziyaretçi sayımızda büyük artışlar olmasına rağmen kazanılan tutarlarda aynı oranda artış maalesef olmamıştır. Sebebi ise gelen misafirlerin harcama yapmamasıdır. Turist sayısı olarak dünya sıralamasında iyi düzeydeyken kazanılan miktar bakımından sıralamamız daha geride. TUİK verilerine göre 2019 yılında ülkemize gelen turistlerin yapmış oldukları harcama ortalama kişi başı 649 dolar. Ortalama konaklama süresi ise 8.8 gün.
2018 yılında gelen turist sayısı bakımından 45.8 milyon ziyaretçi ile dünya sıralamasında 6. Sıradayız fakat turizm gelirleri bakımından 25.2 Milyar dolar ile dünyada 15. Sıradayız. Bizden daha az turist ağırlamasına rağmen daha fazla gelir elde eden Almanya, İngiltere, Tayland vb. ülkeler bunu gelen turist başına harcanan para miktarının yüksek olmasıyla başarabiliyorlar.
Son dönemlerde döviz kurunun yükselişi ile Türkiye, ucuz tatilin adresi olarak anılmaya başlandı. Misafirler ülkemizde en fazla konaklamaya ve ulaşıma para harcıyor. Geri kalan kısımlarda yaptıkları harcamanın toplamdaki yüzdesi yok denecek kadar az. Bunun en büyük sorumlarından biri tabii ki her şey dahil konsept. Turistlerin otelden çıkmasına, çevreyi dolaşıp para harcamasına fırsat vermeyen bu konsept resort otellerin satışını arttırmasına sebep olsa da genel olarak ülke turizm gelirlerine olumsuz etkisi de olmuştur.
Son yıllarda otelden çıkmadan tatili tamamlama alışkanlığı önemini yitirmeye başladı. Bu durumdan da faydalanarak kişi başı kazanılan geliri daha üst düzeye çıkarmamız gerekiyor. Bunu daha fazla çekim merkezi oluşturarak sağlayabiliriz. Gelen turistin tek adreste değil, birden fazla turistik lokasyonda tatil yapmasını sağlamak, oluşturulacak paket konaklamalarla turistlerin ülkede kaldıkları gün sayısını arttırmak çözümlerden birkaçı. Bununla beraber son dönemde çok hızlı büyüme sağlayan macera turizmi için henüz devreye sokulmamış, turizme açılmamış yerlerin hızla gerekli düzenlemesi yapılarak turizme kazandırılması gerekiyor.
İstanbul, 2019 yılında 13.4 milyon kişi ağırlayarak dünyada 8. Sırada. Günlük ortalama harcama 8.26 dolar iken, New York’da 13.6 milyon misafir sayısı ile günlük ortalama harcama 16.43 dolar. Yaklaşık aynı ziyaretçi sayısına sahip olmamıza rağmen kazanılan tutar arasında iki kat fark mevcut. Bu örnek yukarıda anlatmış olduğum durumu özetliyor. Turiste daha çok para harcatmamız gerekiyor. Daha çekici oteller, daha çok ziyaret edilebilir alan, daha çok reklam, tanıtım ve en önemlisi daha pozitif, daha misafirperver bir yaklaşım sağlayarak hem kendi işletmemizin hem de dolayısıyla ülke turizm gelirlerinin artışını sağlayabiliriz. Ülkemize üst üste 5 sene tatil için gelen turistler mevcut. Bu turistlerin sayısını arttırmalıyız. Özellikle yabancı turistler Türkiye’deki misafirperver tutumu çok seviyorlar. Otellerde veya seyahat ettikleri bölgelerde işletme sahibi ve çalışanların ilgili tutumu hoşlarına gidiyor. Bu özelliklerimize daha çok ağırlık vermeliyiz. Bu sayede repeat Guest sayımızı arttırabiliriz. Ülkemizden memnun dönen misafir kendi ülkesinde tavsiyelerde bulunacak, dolaylı yoldan tanıtımımızı yapacaktır.
Sonuç olarak; ekonomiye büyük katkısı olan, bir milyondan fazla kişiye gelir sağlayan turizm sektöründe daha çok kazanç sağlamamız gerekiyor. Turist sayımızı arttırmaktan çok gelen turistlerin yapacağı harcamayı arttırmayı da hedeflenmeli. Bunu tabii ki otel fiyatlarını aniden yükseltmek, turist tarifesi uygulamak gibi misafiri itecek uygulamalarla değil, turistleri kendi isteğiyle para harcamaya teşvik edecek, daha çok yer görmesini, daha uzun konaklamasını sağlayacak uygulamalarla çözmemiz gereklidir.
Benzer Konular
Kimlik Tarama Programı
Ücretsiz Kimlik Tarama Programını sizlere sunmaktayız. Üstelik HMS Kullanmasınız bile kullanabilirsiniz. ÜCRETSİZ VE REKLAMSIZ Altaki Google Play veya App Store Butonlarına tıklayarak programı...